För kännedom så har tio föreningar som bedriver fotboll för barn - och ungdomar i Umeå gemensamt författat en skrivelse och haft dialog med Umeå IK där kritik lyfts kring tillvägagångssätt koppat till uppstart av två nya flicklag som Umeå IK beslutat starta. Kritiken rör även den tidiga specialiseringen då den uttalade ambition som Umeå IK har är att detta ska vara "elitförberedande" lag.
Bakgrunden till kritiken är att Umeå IK i november 2023 beslutade att starta två nya flicklag, ett F13 och ett F15. Lagen värvas ihop med spelare från övriga Umeåföreningar, bland annat Sävar IK, det kan handla om cirka 40 spelare i åldrarna 12 - 15 år. De lag som ska startas kommer enligt UIK att vara elitförberedande. Rekrytering till de nya lagen sker nu under de första månaderna av 2024, men UIK avser att årligen fylla på med spelare som är 12–13 år gamla i takt med att andra spelare flyttas upp i ålderstrappan. Sannolikt handlar detta om 8 - 10 spelare årligen, eventuellt fler. Tio föreningar som bedriver fotboll för barn- och ungdomar i Umeå med omnejd är starkt kritiska till UIK:s handlande. De föreningarna som har samma kritiska syn är: Gimonäs Umeå IF, IFK Umeå, Mariehem SK, Sandviks IK, Sandåkerns SK, Sävar IK, TegSödra Umeå IF, Täfteå IK, Umedalens IF och Umeå Södra FF.
Kritik framförd till UIK
Hans-Åke Rönnlund (ordförande Mariehem SK) och Peter Hugosson Wallgren (klubbchef Mariehem SK) har i möten med UIK för föreningarnas räkning fört fram den kritik som vi föreningar har, med stöd i idrottsforskning och grundat på våra erfarenheter, vilket bl.a. handlar om:
- En satsning på F13 och F15, med den specialisering som anas, minskar enligt forskningen sannolikheten att barnen når elitnivå. Den forskning vi tagit del av visar tvärtom att ju fler som håller på längre upp i åren, desto fler når elitnivå. Och omvänt – ju tidigare i åldrarna en verksamhet börjar med uttagningar, urval och elittänkande - desto färre når eliten. Och fler slutar i förtid.
- Den forskning som finns, och den erfarenhet vi har, visar att det är omöjligt att veta vilka barn som är talanger för elitverksamhet innan de passerat puberteten.
- UIK:s beslut att värva barn/ungdomar i åldrarna 12 - 15 år för att sätta dessa i en elitförberedande verksamhet motverkar både vår och Riksidrottsförbundets ambition att få fler att hålla på med sin idrott längre upp i åldrarna.
- Kompisrelationer är viktiga i de aktuella åldrarna, slutar en spelare är risken att fler lämnar gruppen.
- Om barn, vars föräldrar också är tränare, lämnar för UIK är risken stor att laget blir utan tränare, med risk att en hel årskull blir utan lag.
- UIK kommer sakna utmanande matchmiljö i sina egna åldrar, och tvingas därför flytta upp lagen minst en åldersnivå
- Fullföljer UIK sina planer kommer våra föreningar sammantaget att årligen tappa 8 - 10 spelare, kanske fler, i åldrarna 12 - 13 år.
- Att värva 12-/13-åringar drabbar inte bara vår barn- och ungdomsfotboll. Det finns risk för att junior- och seniorverksamhet för damer inte kan erbjudas i våra föreningar om flicklag inte överlever 12-/13-årsåldern. Den bredd UIK behöver i junior/tidig seniorålder för att där hitta spelare lokalt för elitverksamhet kommer då att saknas.
- Vi är direkt frågande till om UIK har en organisation för att ta hand om de spelare det handlar om som ska klara omställningen med att byta grupp och möta högre krav (elitförberedande). Vilket ansvar tar UIK för spelarna den dag de ev. väljs bort och inte längre får fortsätta i UIK?
Trots upprepade samtal med företrädare för UIK har de inte via någon praktisk handling visat att de tagit till sig av kritiken, utan de fortsätter enligt sin plan.
Eget alternativ till UIK:s värvarmodell
Vi samarbetande föreningar ska ta fram ett alternativ till UIK:s värvarmodell. Målsättningen är att skapa ett samarbete där UIK ingår och som är bra för oss breddföreningar, för alla spelare, för UIK:s elitambitioner och som stärker flick- och damfotbollen i Umeå som helhet.
Från Sävar IK så vill vi tydligt understryka att det här handlar inte om kritik mot individuella spelare, vårdnadshavare eller ledare. Idrott och rörelse ska vara roligt, givande och utvecklande och det finns från vår förening fullt stöd i att man av olika anledningar vill byta lag på samma sätt som vi har full förståelse för att intressen byts och man är intresserad av att testa olika saker och utvecklas på nya sätt. Det här handlar om vilket arbete vi ska ha mellan föreningar i Umeå och Västerbotten och att vi ser en risk med Umeå IK:s agerande och att vi känner att det är nödvändigt att bemöta det och att hitta, vad vi tror, ett bättre sätt att arbeta tillsammans.
Sävar IK Föreningsstyrelse
genom Linda Gustafsson, ordförande Sävar IK